TRADICIJA: Veliki bajramski koncert u Srebreniku, treći dan Bajrama

Već devetu godinu zaredom u našem gradu održava se Bajramski koncert, kojeg nose Medžlis IZ Srebrenik i Udruženje mladih “Zefir” Srebrenik. Ove godine koncert je planiran na Trgu Alije Izetbegovića i to treći dan Kurban-bajrama, i s tim u vezi razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja mladih “Zefir” Srebrenik, što Vam prenosimo u cijelosti:

“Bajramski koncerti za nas predstavljaju posebne trenutke radosti i sreće. Već devetu godinu zaredom mi nastojimo skupa sa MIZ Srebrenik na svečan i prigodan način dočekati naš lijepi Bajram. Kurban ili Hadži bajram kao jedan od svetih muslimanskih praznika je prilika da uz naše lijepe običaje, klanje kurbana, druženje sa rodbinom , komšijama i prijateljima osjetimo sve čari zajednice, uzajamnog poštovanja i uvažavanja.

Obzirom da je ovaj Bajram i praznik darivanja u kojem roditelji daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, naš cilj je da građani naše Općine ali i naši prijatelji iz susjednih općina, večernje sate trećeg dana Bajrama provedu uz najljepše ilahije i kaside. Članovi vokalne i instrumentalne sekcije našeg ansabla su tokom prethodnih mjesec dana aktivno radili na uvježbavanju zadatih kompozicija te sa nestrpljenjem očekuju dan koncerta.

Vođeni iskustvom iz prethodnih godina skupa sa MIZ Srebrenik smo donijeli odluku da koncert održimo 3.septembar ( nedjelja ) od 20h. Ono što može biti zanimljivo jeste da smo ove godine ukoliko nam to vremenski uslovi budu dozvoljavali koncert planirali održati na otvorenom , tj. na trgu Alije Izetbegovića. Naravno, ako vremenski uslovi budu nepogodni koncert ćemo održati u Kino sali Doma kulture.

Zahvaljujući podršci MIZ Srebrenik i Općine Srebrenik ulaz za koncert je slobodan. Nedjelja sama po sebi je dan za porodicu. Za sve nas ova nedjelja predstavlja poseban trenutak , jer označava kraj ljetnih odmora , početak nekih novih aktivnosti, planova! Zato koristim priliku da u ime svih članova ansambla Zefir, članova UO i u svoje lično ime pozovem građane Općine Srebrenik ali i sve ostale ljude dobre volje da dođu na koncert i budu dio velike Zefir porodice.” – istakao je Jasmin Brašnjić, profesor muzičke kulture i umjetnički rukovodioc UM Zefir.

Video Sedmice